Op batterijen verwarmde kleding – Hoe werkt het?

Basis mechanisme

Verwarmde kleding werkt door een elektrische stroom door een bepaalde lengte weerstandsdraad te laten lopen die is ingebed tussen de binnenlaag en de buitenlaag van de kleding. De weerstandsdraad of het verwarmingselement biedt een weerstand tegen de stroom van elektriciteit en genereert warmte. Een voorbeeld hiervan is een broodrooster. Als de elektriciteit door de verwarmingselementen stroomt, worden ze warm en na een minuut of twee heb je toast. Natuurlijk verbruikt verwarmde kleding veel minder elektriciteit en worden de verwarmingselementen niet roodgloeiend!

Krachtbron

Elektriciteit kan Verwarmde bodywarmer worden geleverd door een accu of een alternatieve stroombron (aansluiting op motoraccu). Bij sommige batterijen kan de geproduceerde warmte nauwkeurig worden geregeld; andere laten helemaal geen controle toe of zijn niet oplaadbaar.

bedrading

Een ander onderscheid tussen verschillende merken en soorten kleding is het soort draad dat wordt gebruikt. Sommige merken gebruiken enkelstrengs koperdraad dat snel breekt als gevolg van metaalmoeheid, andere (bijvoorbeeld Mobile Warming) gebruiken ultrafijne roestvrijstalen draad. Roestvrij staal is niet alleen ductieler, het staat ook enige rek toe (tot 25%) voordat het breekt. Tel daarbij op dat de gevlochten draden (maximaal 6) zijn geïsoleerd met Teflon en het resultaat is een praktisch onbreekbaar verwarmingssysteem.

Ver Infrarood Straling
Bovendien gebruiken maar weinig producten op de markt de ver-infraroodtechnologie (FIR) om de nodige isolatie te bieden. FIR is dezelfde methode waarmee de zon de aarde verwarmt en wordt snel populairder vanwege de veiligheidskenmerken en fysiologische voordelen.

Batterijtype en wattage
Twee belangrijke kenmerken waar je op moet letten bij batterijverwarmde kleding zijn het wattage van de batterijen en het batterijtype. Ten eerste zijn er enkele verwarmde handschoenen op batterijen die alkalinebatterijen gebruiken. Sommige verwarmde kleding gebruikt twee of drie “AA”-batterijen of één “C”- of “D”-celbatterij om de kleding te verwarmen.

Producten die alkalinebatterijen gebruiken, hebben over het algemeen een zeer beperkte warmteafgifte en daarom is het verwarmde oppervlak klein. Meestal leveren ze 3 watt of minder over een klein gebied.

Sommige fabrikanten gebruiken oplaadbare nikkel-metaalhydridebatterijen (NiMH). Over het algemeen hebben ze een betere warmteafgifte en een groter verwarmd oppervlak, maar ze verwarmen niet lang. Dit komt door de beperkte hoeveelheid elektrische energie die beschikbaar is in de batterij.

Een paar fabrikanten gebruiken lithium-ionbatterijen, en deze eenheden verpakken over het algemeen veel warmte over een groot gebied en hebben een goede looptijd.

Consumenten moeten op zoek gaan naar meerdere energie-instellingen en een robuust batterijpakket dat bestand is tegen de ontberingen van regelmatig gebruik. Ze moeten ook rekening houden met een uitgangsvermogen van minimaal 6 watt of meer.

Stof
Verwarmde kledingstof moet ademende, waterdichte en windbestendige eigenschappen hebben, rekening houdend met de weersomstandigheden waarvoor het bedoeld is.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.